Prehrana in ZHR

Organiztor prehrane in ZHR

Organizacija prehrane in zdravstveno – higienskega režima (OPZHR)

Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.

ORGANIZATORKA PREHRANE

Marinka Svetek
(sedež v enoti Novo Polje)

Novo Polje c. VI/1
marinka.svetek@guest.arnes.si

Prehrana

Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.

Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).

Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.

Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.

Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.

Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.

Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.

Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.

ZHR

Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.

Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.

Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.

Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.

Jedilnik

od 20. 1 . do 24. 1. 2025

Ponedeljek

Torek

Sreda

Četrtek

Petek

Zajtrk

mlečni riž s cimetovim posipom, melona

metin čaj, pirina blazinica*, mortadela, list zelene solate

bela kava (bio mleko*), kruh s semeni, skutin namaz s korenčkom in drobnjakom češnjev paradižnik

mleko*, bel kruh brez aditivov, namaz s kakavom in praženimi lešniki, ananas

šipkov čaj, ovsen kruh, ribji namaz, rezina paprike

Dopoldanska malica

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik

zelenjavni krožnik

sadni krožnik

Kosilo

korenčkova juha*, puranji zrezek v smetanovi omaki (bio peteršilj*), špinačni široki rezanci, zelena solata s koruzo

brokoli kremna juha z bio proseno kašo*, junečji golaž z bio junetino* bio čebula*), kruhov cmok (bio čebula*), mešana solata (radič štrucar, kitajsko zelje, endivja s krompirjem in bučnim oljem)

paradižnikova juha z rižem*, ribji polpeti, pire krompir (bio mleko*), zelje v solati*

grahova juha z vlivanci (bio jajce*), zelenjavna lazanja (bio jajca*), zelena solata, motovilec in bio jajce*

obara s piščančjim mesom*, ajdovi žganci, pirin kolač (bio pirino moko in bio jajci)* z jabolki, orehi in čokolado, limonada (bio limone*)

Popoldanska malica

pomaranča, jabolko, graham kruh

mleko*, ovsen kruh*

jabolko, bio pomaranča* pšenična blazinica*

hruška, jabolko, koruzna štručka

probiotični navadni jogurt, grisini

od 20. 1 . do 24. 1. 2025

Ponedeljek

Zajtrk

mlečni riž s cimetovim posipom, melona

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

korenčkova juha*, puranji zrezek v smetanovi omaki (bio peteršilj*), špinačni široki rezanci, zelena solata s koruzo

Popoldanska malica

pomaranča, jabolko, graham kruh

Torek

Zajtrk

metin čaj, pirina blazinica*, mortadela, list zelene solate

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

brokoli kremna juha z bio proseno kašo*, junečji golaž z bio junetino* bio čebula*), kruhov cmok (bio čebula*), mešana solata (radič štrucar, kitajsko zelje, endivja s krompirjem in bučnim oljem)

Popoldanska malica

mleko*, ovsen kruh*

Sreda

Zajtrk

bela kava (bio mleko*), kruh s semeni, skutin namaz s korenčkom in drobnjakom češnjev paradižnik

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

paradižnikova juha z rižem*, ribji polpeti, pire krompir (bio mleko*), zelje v solati*

Popoldanska malica

jabolko, bio pomaranča* pšenična blazinica*

Četrtek

Zajtrk

mleko*, bel kruh brez aditivov, namaz s kakavom in praženimi lešniki, ananas

Dopoldanska malica

zelenjavni krožnik

Kosilo

grahova juha z vlivanci (bio jajce*), zelenjavna lazanja (bio jajca*), zelena solata, motovilec in bio jajce*

Popoldanska malica

hruška, jabolko, koruzna štručka

Petek

Zajtrk

šipkov čaj, ovsen kruh, ribji namaz, rezina paprike

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

obara s piščančjim mesom*, ajdovi žganci, pirin kolač (bio pirino moko in bio jajci)* z jabolki, orehi in čokolado, limonada (bio limone*)

Popoldanska malica

probiotični navadni jogurt, grisini