Prehrana in ZHR

Organizatorka prehrane in ZHR

Organizacija prehrane in zdravstveno – higienskega režima (OPZHR)

Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.

ORGANIZATORKA PREHRANE

Marinka Svetek(sedež v enoti Novo Polje)

Novo Polje c. VI/1

marinka.svetek@guest.arnes.si

Prehrana

Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.

Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).

Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.

Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.

Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.

Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.

Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.

Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.

ZHR

Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.

Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.

Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.

Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.

Jedilnik

od 21. 3 . do 4. 4. 2025

Ponedeljek

Torek

Sreda

Četrtek

Petek

Zajtrk

grški jogurt, bio sirova štručka*, korenček*

šipkov čaj, bio pirina štručka*, piščančja prsa v ovoju, list zelene solate

mlečni močnik s polnozrnato moko*s posipom

mleko, kruh brez aditivov, smetanov namaz z bučnim oljem in semeni, paradižnik

zeliščni čaj, bio ovsen kruh*, tuna v olju, paprika

Dopoldanska malica

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik/oreščki

sadni krožnik

sadni krožnik

Kosilo

grahova juha z vlivanci, krompirjeva musaka s telečjim mesom, bio zelje z bio korenčkom*

mesno zelenjavna enolončnica z bio junetino*, borovničeva pita, limonada z bio limon*

brokoli juha z ribano kašo, gratinirane palačinke s svežo ribo, mešana solata (zelena, motovilec, jajce, bučno olje)

kremna juha iz brstičnega ohrovta, bio piščančji trakci s korenčkom in brokolijem, široki rezanci, zelena solata s piro*

lečina juha, sirov burek, bio jogurt*

Popoldanska malica

bio banana*

bio mleko*, francoski kruh

ajdov kruh z orehi, hruška, jabolko,

jabolko, kivi, ovsen kruh

bio pirin kruh*, pomaranča, banana

od 21. 3 . do 4. 4. 2025

Ponedeljek

Zajtrk

grški jogurt, bio sirova štručka*, korenček*

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

grahova juha z vlivanci, krompirjeva musaka s telečjim mesom, bio zelje z bio korenčkom*

Popoldanska malica

bio banana*

Torek

Zajtrk

šipkov čaj, bio pirina štručka*, piščančja prsa v ovoju, list zelene solate

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

mesno zelenjavna enolončnica z bio junetino*, borovničeva pita, limonada z bio limon*

Popoldanska malica

bio mleko*, francoski kruh

Sreda

Zajtrk

mlečni močnik s polnozrnato moko*s posipom

Dopoldanska malica

sadni krožnik/oreščki

Kosilo

brokoli juha z ribano kašo, gratinirane palačinke s svežo ribo, mešana solata (zelena, motovilec, jajce, bučno olje)

Popoldanska malica

ajdov kruh z orehi, hruška, jabolko,

Četrtek

Zajtrk

mleko, kruh brez aditivov, smetanov namaz z bučnim oljem in semeni, paradižnik

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

kremna juha iz brstičnega ohrovta, bio piščančji trakci s korenčkom in brokolijem, široki rezanci, zelena solata s piro*

Popoldanska malica

jabolko, kivi, ovsen kruh

Petek

Zajtrk

zeliščni čaj, bio ovsen kruh*, tuna v olju, paprika

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

lečina juha, sirov burek, bio jogurt*

Popoldanska malica

bio pirin kruh*, pomaranča, banana