Prehrana in ZHR

Organiztor prehrane in ZHR

Organizacija prehrane in zdravstveno – higienskega režima (OPZHR)

Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.

ORGANIZATORKA PREHRANE

Marinka Svetek
(sedež v enoti Novo Polje)

Novo Polje c. VI/1
marinka.svetek@guest.arnes.si

Prehrana

Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.

Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).

Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.

Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.

Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.

Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.

Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.

Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.

ZHR

Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.

Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.

Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.

Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.

Jedilnik

od 17. 2 . do 21. 2. 2025

Ponedeljek

Torek

Sreda

Četrtek

Petek

Zajtrk

planinski čaj, ovsen kruh, jajčni namaz, paprika

bio koruzni zdrob* na mleku, brusnice

šipkov čaj, polnozrnata žemlja, bio hrenovka*, gorčica, paradižnik

bio mleko*, pšenični kruh brez aditivov, bio maslo*, bio marmelada*, melona

bela kava (bio mleko)*, črn kruh, skutin namaz s korenčkom in drobnjakom, redkvice

Dopoldanska malica

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik* (bio banane, bio kivi, bio pomaranča)

bio zelenjavni krožnik* (paprika, paradižnik, korenček)

sadni krožnik/oreščki

Kosilo

špinačna juha z vlivanci, tuna s paradižnikovo omako, testenine peresniki, riban sir, mešana solata (zelena solata, motovilec, jajce)

kolerabična juha, piščančji paprikaš, bio polnozrnat kus kus*, rdeča pesa

bio ješprenova enolončnica*, skutin zdrobov cmok, jabolčna čežana

otroška pečenica, matevž, dušena kisla repa

čičerikina juha, zelenjavna lazanja, bio zelena solata* s koruzo

Popoldanska malica

črn kruh, bio jogurt*

bio pirin kruh*, klementina, jabolko

bio črn kifelj*, bio mleko*

hruška, jabolko, ržen kruh

​bio banana*

od 17. 2 . do 21. 2. 2025

Ponedeljek

Zajtrk

planinski čaj, ovsen kruh, jajčni namaz, paprika

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

špinačna juha z vlivanci, tuna s paradižnikovo omako, testenine peresniki, riban sir, mešana solata (zelena solata, motovilec, jajce)

Popoldanska malica

črn kruh, bio jogurt*

Torek

Zajtrk

bio koruzni zdrob* na mleku, brusnice

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

kolerabična juha, piščančji paprikaš, bio polnozrnat kus kus*, rdeča pesa

Popoldanska malica

bio pirin kruh*, klementina, jabolko

Sreda

Zajtrk

šipkov čaj, polnozrnata žemlja, bio hrenovka*, gorčica, paradižnik

Dopoldanska malica

sadni krožnik* (bio banane, bio kivi, bio pomaranča)

Kosilo

bio ješprenova enolončnica*, skutin zdrobov cmok, jabolčna čežana

Popoldanska malica

bio črn kifelj*, bio mleko*

Četrtek

Zajtrk

bio mleko*, pšenični kruh brez aditivov, bio maslo*, bio marmelada*, melona

Dopoldanska malica

bio zelenjavni krožnik* (paprika, paradižnik, korenček)

Kosilo

otroška pečenica, matevž, dušena kisla repa

Popoldanska malica

hruška, jabolko, ržen kruh

Petek

Zajtrk

bela kava (bio mleko)*, črn kruh, skutin namaz s korenčkom in drobnjakom, redkvice

Dopoldanska malica

sadni krožnik/oreščki

Kosilo

čičerikina juha, zelenjavna lazanja, bio zelena solata* s koruzo

Popoldanska malica

​bio banana*