Ponedeljek
Zajtrk
Dopoldanska malica
sadni krožnik
Kosilo
grahova juha z vlivanci, krompirjeva musaka s telečjim mesom, bio zelje z bio korenčkom*
Popoldanska malica
bio banana*
Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.
ORGANIZATORKA PREHRANE
Marinka Svetek(sedež v enoti Novo Polje)
Novo Polje c. VI/1
Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.
Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).
Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.
Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.
Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.
Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.
Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.
Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.
Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.
Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.
Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.
Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.
sadni krožnik
grahova juha z vlivanci, krompirjeva musaka s telečjim mesom, bio zelje z bio korenčkom*
bio banana*
šipkov čaj, bio pirina štručka*, piščančja prsa v ovoju, list zelene solate
sadni krožnik
mesno zelenjavna enolončnica z bio junetino*, borovničeva pita, limonada z bio limon*
bio mleko*, francoski kruh
mlečni močnik s polnozrnato moko*s posipom
sadni krožnik/oreščki
brokoli juha z ribano kašo, gratinirane palačinke s svežo ribo, mešana solata (zelena, motovilec, jajce, bučno olje)
ajdov kruh z orehi, hruška, jabolko,
mleko, kruh brez aditivov, smetanov namaz z bučnim oljem in semeni, paradižnik
sadni krožnik
kremna juha iz brstičnega ohrovta, bio piščančji trakci s korenčkom in brokolijem, široki rezanci, zelena solata s piro*
jabolko, kivi, ovsen kruh
zeliščni čaj, bio ovsen kruh*, tuna v olju, paprika
sadni krožnik
lečina juha, sirov burek, bio jogurt*
bio pirin kruh*, pomaranča, banana
28.03.2025
25.02.2025
07.02.2025
27.01.2025